Skip to main content

IK MELD MIJ AAN ALS SUPPORTER VAN

(klik op het logo voor het aanmeldformulier)
De voorzitter van NOC*NSF (midden) schudt de handen met voorzitter (rechts) en de vicevoorzitter (links) van Branchevereniging Esports Nederland.

Update 30 november 2023

Branchevereniging Esports Nederland als geassocieerde aangesloten bij NOC*NSF

Op 20 november jl. zette de Nederlandse esports-industrie een historische stap: Branchevereniging Esports Nederland (BEN) werd unaniem toegelaten als geassocieerde bij NOC*NSF. Deze toetreding wordt niet alleen gezien als een omarming voor de Nederlandse esports, maar ook als een kans om de sector naar nieuwe hoogten te tillen, voortgedreven door technologische innovaties.

Nederland, 30 november 2023 – Sinds de start van BEN, zo’n 2 jaar geleden, was aansluiting als geassocieerde bij NOC*NSF de ambitie. Na veel gesprekken en wederzijdse interesse, wordt vandaag bekend gemaakt dat de aansluiting officieel is. Een mijlpaal voor de Nederlandse esports, vindt de branchevereniging.

Kijk de video: Branchevereniging Esports Nederland als geassocieerde aangesloten bij NOC*NSF

Toelating

De toelating is gebaseerd op de visie van NOC*NSF dat de Branchevereniging Esports Nederland een aantoonbare bijdrage levert aan de collectieve doelen, normen en waarden van NOC*NSF met betrekking tot sport in Nederland. NOC*NSF ziet de ontwikkelingen van esports en de aantrekkingskracht ervan op een groeiende doelgroep.

Kennis en kansen

Voor de ruim 9.5 miljoen Nederlandse gamers, esportskijkers en professionals is dit een belangrijke erkenning. Het toont aan dat de sport van waarde is en serieus genomen wordt. BEN ziet de aansluiting als een kans om te leren van andere sporten, bijvoorbeeld als het gaat om het creëren van een veilige sportomgeving voor talenten. Ook opent het deuren naar andere stakeholders, waar de Nederlandse teams van zullen profiteren.

Olympische sport

De discussie over esports als Olympische sport worden binnen het Internationaal Olympisch Comité al gevoerd. Frederik Peters, voorzitter van Branchevereniging Esports Nederland, verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat ook esporters kunnen deelnemen aan de Spelen en kijkt erg uit naar dat moment.

Verder zegt Peters over dit nieuws: “De aansluiting vind ik een geweldige stap voor esports. Het is niet alleen erkenning voor het harde werk van enthousiastelingen, het laat ook zien dat esports in Nederland volwassen is geworden. Onze sport heeft, als Formule1 van de IT-sector, een enorme maatschappelijke impact. Met de aansluiting wordt dit erkend. Het is essentieel om digitale tools optimaal te benutten. Bij esports wordt de competitie opgebouwd rondom de digitale omgeving. Wij kijken er enorm naar uit om onze sport verder te ontwikkelen en onze talenten te ondersteunen.”

 

Persbericht