Skip to main content

IK MELD MIJ AAN ALS SUPPORTER VAN

(klik op het logo voor het aanmeldformulier)

Update 19 november 2023

Tweede Kamerlid onder de indruk van wereldtop Nederlandse Esportsteams

Utrecht – Tweede Kamerlid Hawre Rahimi (VVD) heeft een bezoek gebracht aan de trainingsfaciliteit van de wereldberoemde esportsorganisatie Team Liquid in Utrecht. Op uitnodiging van de Branchevereniging Esports Nederland (BEN) ging de woordvoerder Digitalisering en ICT in gesprek met Nederlandse topteams op het gebied van professioneel gamen en het belang van een sterke Nederlandse esportssector. “Ik ben onder de indruk van wat ik vandaag heb gezien. We mogen trots zijn op wat onze Nederlandse esportsteams bereiken”, aldus Rahimi.

De VVD’er ziet kansen voor de overheid om via esports en gaming digitale dienstverlening te verbeteren. “We kunnen leren van esports en gaming. Bijvoorbeeld hoe ingewikkelde procedures voor bewoners en bedrijven via gaming eenvoudiger en toegankelijker worden. Ik zie daarin mogelijkheden om als overheid betere dienstverlening te bieden”, aldus Rahimi.

Formule 1 van de ICT-sector

Tijdens de rondleiding door de trainingsfaciliteit werd onderstreept welke rol esports speelt in de ontwikkeling van nieuwe technologie. Wereldbedrijven in de ICT werken graag met professionele gamers om nieuwe oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie, chiptechnologie en virtual reality, onder extreme omstandigheden te testen en te verbeteren. In de zeer competitieve omgeving van esports kan een microseconde vertraging het verschil zijn tussen winnen of verliezen. Tweede Kamerlid Hawre Rahimi: “Nederland is een innovatief land en sterk in ICT. Vandaag heb ik ervaren dat een sterke Nederlandse esportsbranche belangrijk is om die economische positie te behouden.”

In Nederland spelen inmiddels ruim vijf miljoen mensen per maand games of kijken naar esports. Professionele esportsorganisaties werken continu aan de mentale en fysieke fitheid van gamers. Daarnaast zetten teams de nieuwste hardware en software in om tot nog betere prestaties te komen tijdens internationale toernooien. BEN-voorzitter Frederik Peters: “In de professionele gaming wordt elke dag het uiterste van technologie gevraagd. Esports is voor de ICT-sector wat de formule 1 is voor de auto-industrie”.

Nederlandse positie internationaal onder druk

Vanwege de enorme maatschappelijke impact werkt de Europese Unie inmiddels aan een eigen Europese esports en gamingstrategie. Landen als Zweden en Duitsland sorteren hierop voor door met gerichte programma’s en stimulerend beleid hun nationale esportssector te verstevigen en aan te jagen. Buiten Europa investeren, naast Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen, ook de Verenigde Staten en Canada fors in de snelgroeiende sector. Nederlandse esportsorganisaties komen hierdoor internationaal op achterstand te staan.

De Branchevereniging Esports Nederland onderstreepte tijdens het bezoek het belang van gericht beleid voor esports door de Rijksoverheid. Op lokaal niveau zien steeds meer gemeenten, zoals Rotterdam en Breda, de kracht van esports en gaming voor de samenleving. “Maar om als Nederland in de wereldtop mee te kunnen blijven doen en als land interessant te blijven voor ICT bedrijven om hier te innoveren is erkenning en omarming van esports door de rijksoverheid hard nodig”, aldus Peters. VVD-kamerlid Rahimi sluit aan: “Ik ben erg onder de indruk van wat ik heb gezien. De oproep is gehoord en neem ik mee naar Den Haag.”

Groepsfoto van BEN-Leden en Kamerlid Hawre Rahimi

vlnr bovenste rij: Max van Kuipers, Ruben Been, Gil Lieveld en Jim Lehmann. vlnr onderste rij: Chris Slotboom, Sharon van de Goorberg, Frederik Peters, Hawre Rahimi (Kamerlid) en Thom Valks.

Persbericht