Skip to main content

IK MELD MIJ AAN ALS SUPPORTER VAN

(klik op het logo voor het aanmeldformulier)

Update 6 maart 2023

Even voorstellen

Mijn naam is Niels Meulenbroeks. Ik ben 22 jaar en studeer de specialisatie Conflicts, Territories and Identities van de master Human Geography aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ter voltooiing van deze master schrijf ik mijn scriptie over geopolitiek in esports, waarbij ik specifiek kijk naar de rol die de claim op politieke neutraliteit wel of niet gespeeld heeft in reactie op de oorlog in de Oekraïne.

De wereld achter esports is niet altijd zichtbaar voor de kijker van een stream of toernooi. Om die reden ga ik de komende tijd voor BEN als stagiair aan de slag met het omzetten van wetenschappelijke literatuur en onderzoeksrapporten naar kortere, informatieve teksten die geraadpleegd kunnen worden door de leden. Daarnaast support ik BEN bij het in kaart brengen van de huidige ontwikkelingen binnen esports in Nederland, zodat hierop snel ingespeeld kan worden en problemen aan de kaart gesteld kunnen worden.

Ik verwelkom jullie voorstellen voor thema’s of ontwikkelingen waar je meer over wilt weten, zodat ik kan kijken wat voor onderzoek er gedaan is en wat de uitkomsten hiervan zijn.

Meer over mijn scriptie: Traditionele sport heeft een lange geschiedenis wat betreft het overlappen van politiek en sport. Desondanks claimen de leidende figuren en organisaties vaak politiek neutraal te zijn. De verhouding van esports tot geopolitiek en vraagstukken van neutraliteit is nog onduidelijk, mede door een gebrek aan onderzoek. De laatste jaren is esports sterk gegroeid, zeker ook in de aandacht die het krijgt van politieke actoren. De oorlog in Oekraïne is de eerste keer dat esports op zo’n grote schaal geconfronteerd wordt met geopolitieke vraagstukken omtrent oorlog en vrede. Ik hoop een bijdrage te leveren aan het ophelderen van de rol van (geo)politiek in esports, waaruit wellicht belangrijke lessen getrokken kunnen worden die ook in andere gebieden toegepast kunnen worden.

Mocht je verdere vragen hebben over mijn rol binnen BEN, de taken die ik uit ga voeren of mijn eigen onderzoek, neem dan vooral contact met me op. Dat kan via niels@bvesports.nl.